Bekken en bekkenbodemspieren

Herstellen van je zwangerschap en je bevalling kost tijd. Deze hersteltijd kun je niet versnellen, maar je kunt wel zorgen voor een goede opbouw in de belasting van je lichaam. Zo kun je klachten voorkomen door overbelasting tegen te gaan en dit tijdig te herkennen. 
 
Je bekken en bekkenbodemspieren zijn tijdens de bevalling fors opgerekt. Je perineum komt tijdens de bevalling zo 200 tot 250 % op rek te staan. Dit mag je zien als een flinke sportblessure! 
 
De postpartum periode is daarom voor iedere moeder 💜 nodig. Geef zoveel mogelijk rust aan het bekken en bekkenbodem. 
 
Door de rust die je neemt, herstelt jouw bekken en bekkenbodem stap voor stap en het gevoel in de spieren, komt steeds meer terug.
 
Een buikbinding geeft het bekken en bekkenbodemspieren goede ondersteuning in de eerste weken na de bevalling. Het bewaakt ook de rust voor het postpartum lichaam. Na twee weken vindt er vermindering van het dragen v/d buikbinding plaats, zodat je lichaam zelfstandig de kracht kan opbouwen.
 
Wist je dat: de spanning en kracht die het spier en bindweefsel van je bekkenbodem één maand na de bevalling heeft, nog maar 10-20% van de oorspronkelijke waarde is? Lieve mama’s, om deze reden is het verstandig om je bekkenbodem de eerste 6 weken na de bevalling niet zwaar te belasten. 
Jody is fysio- & manueel therapeut, met een specialisatie in zwangerschapsgerelateerde klachten, waaronder postpartum herstel. Voor diastase problematiek kun je ook bij Jody terecht. Haar praktijk is in Amsterdam gevestigd. Neem absoluut contact met Jody op, als er na 6 weken de volgende klachten aanwezig zijn:
-klachten in je bekkenbodem, lage rug en buik
-zwaar gevoel in je bekkenbodem
-urine verlies
 
Er is ook een bekkenbodem app! Hierin veel informatie, tips en oefeningen voor na de bevalling.
Jody Kienhuis