Buik binding voor de pas bevallen mama

Liefdevolle omhulling om de leegte in je buik op te vangen

De buik binding, ook wel bengkung genoemd, is een oude Maleisische methode waarbij het bekken en de buik van een pas bevallen vrouw worden ingebonden. Dit gebeurt door middel van een lange lap (17 meter) zacht katoenen stof. 

Het buik binden is een effectieve en belangrijke manier om de nieuwe mama te helpen in haar herstel en dit te bespoedigen. Het zorgt voor een snellere afvoer van bloed, lucht en vocht door de constante ondersteunende druk rond haar bekken en torso. Ook ondersteunt de buikwikkel het herstel van het bekkengebied, waardoor na de bevalling dit gebied als het ware gesloten wordt. 

Buikbinding
buikbinding Nina Pierson

Wat je ervaart tijdens een buik binding:

Het lichaam wordt eerst op de buikbinding voorbereid door een castorolie pakking met essentiële oliën

Castor olie buikpakking 

Een lichte buikmassage met castor olie ondersteunt de organen om terug te komen op hun normale positie. Het helpt om de melkproductie te verhogen en geeft ondersteuning in het helingsproces van de baarmoeder. 

Wij maken gebruik van castor olie gecombineerd met de volgende essentiële oliën; patchouli en mandarijn. 

Patchouli: bevordert de vochtafvoer in het lichaam, is verwarmend, brengt evenwicht en stabiliteit. Patchouli helpt je je eigen weg te gaan, om begrip naast je te laten. Het werkt ook versterkend bij zwakte, ziekte. 

Mandarijn: kalmeert, versnelt de afvoer van gif-afvalstoffen, helpt bij spijsverteringsproblemen, kramp, zuivert de huid. Blijmakend. 

Het beste resultaat bereik je door 12-24 uur per dag ingebonden te zijn gedurende minimaal 5-10 dagen. Na deze periode kun je beginnen met langzaam afbouwen door bijvoorbeeld jezelf gedeeltes van de dag niet in te binden. De buikbinding gebruik je meestal tot zes weken postpartum. Na zes weken is het sowieso aanbevolen om bekkenbodem oefeningen en low impact buikspieroefeningen toe te voegen. 

Het buik binden vindt in de kraamperiode bij de nieuwe mama thuis plaats (eventueel in het ziekenhuis of kraamhotel). Natuurlijk zorgen wij voor voldoende uitleg, zodat je zelfstandig of samen met jouw partner in de postpartum periode kunt binden. 

Het buikbinden kan ook na een keizersnee! Na ongeveer vijf weken helingstijd, als de incisie genezen en rustig is. Dit is wel al iets later in de postpartum periode, maar nog steeds geeft de binding veel voordelen daar het herstel na een keizersnede meestal anders verloopt.

 

castorolie buikbinding

Veelgestelde vraag

De buikbinding wordt door jullie eenmalig bij mij omgedaan. Hoe gaat het daarna in zijn werk?

De buikwikkel die wij meenemen is van jou. Wij leren je deze zelf om te doen als wij er zijn. Ook krijg je van ons instructies doorgestuurd (filmpjes en pdf bestand) van hoe de buikwikkel te gebruiken omdat wij absoluut niet verwachten dat je alles meteen onthoudt. De instructies kun je dan altijd bekijken / doorlezen als je het zelf gaat doen.

Neem contact met ons op

Behandeling plannen?

Neem contact op met ons om een behandeling of een babygesprek te plannen.